BygDok – ny database for bæredygtig dokumentation

Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen og har været det de seneste år. Det er bestemt noget, der kan mærkes hos vores medlemmer, hvor der opleves en større og større efterspørgsel efter miljøcertificeringer og dokumentation for byggevarers bæredygtighed. De fleste byggevareproducenter har godt styr på deres dokumentation, men til tider kan det være meget tidskrævende at finde den dokumentation, som kunderne efterspørger.

Krav om dokumenterede, bæredygtige byggematerialer

På europæisk plan forventes det, at producenter af – i første omgang – CE-mærkede byggematerialer inden for få år skal bæredygtighedsdeklarere deres produkter.

I Danmark satser seks ud af ti medlemsvirksomheder i Dansk Byggeri på at arbejde med bæredygtige produkter, når de bygger nyt eller renoverer fremover. Og der opføres flere bæredygtige byggerier end nogensinde før af store entreprenører, som bl.a. NCC, der stiller skrappe krav til leverandører om dokumenteret certificerede, bæredygtige produkter og løsninger.

Udviklingen med bæredygtigt byggeri er med andre ord i gang. Der er, som Bygherreforeningen og store spillere som PFA siger, ”Ingen vej udenom bæredygtigt byggeri”.

Dokumenterede bæredygtige byggematerialer vil i hørere grad vinde indpas, ligesom der kan ses frem til en frivillig bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.

Har du brug for support til BygDok? Så klik her

BygDok samler bæredygtighedsdokumentation ét sted

Danske Byggecentre lancerede i 2019 bygdok.dk, hvor rådgivere, udførende og bygherrer kan finde dokumentation om bæredygtige produkter til byggeriet. Udover dokumentation for bæredygtighed åbnes der for adgang til lovpligtig dokumentation som sikkerhedsblade, CE-mærkning og monteringsvejledninger.

Skulle man have lyst til at benytte BygDok, kan man oprette sig med mail, navn, virksomhed og branche. I hovedmenuen under punktet ”BygDok søgninger” kan man se forskellige måder at søge på mellem de mange produkter og dokumentationer. Det er nemt og hurtigt at finde det, man skal bruge. Man kan også lægge de produkter, man har søgt frem, i en mappe under ”mine projekter” og dermed samle relevante produkter til et projekt samme sted.

- Med lanceringen af BygDok letter vi tidsforbruget, som byggeriets parter på nuværende tidspunkt bruger på at finde byggevarers dokumentation - det er nu blot et enkelt klik væk. Det er en service for byggeriets parter og en markant profilering af de leverandører og produkter, der er repræsenteret hos vores medlemsforretninger,

siger Palle Thomsen, adm. direktør Danske Byggecentre.

Et statement for branchen

Grøn tænkning og bæredygtighed vil påvirke vores verden og være et essentielt salgsparameter i årtier fremover. Derfor er BygDok også tænkt som mere end et godt overblik og en service for byggeriets interessenter og kunder. Det er en branding af hele branchen som frontløber for en miljøbevidst udvikling for byggeriet i Danmark. Ikke bare i teori men også i praksis.

Leverandører indlægger via ByggeBasen

Leverandører kan via produktdatabasen ByggeBasen.dk indlægge al relevant dokumentation såsom miljøcertificeringer og deklarationer, produktbilleder samt lovpligtig dokumentation. Herefter vil det automatisk fremgå på BygDok.dk. Flere hundrede leverandører har allerede lagt deres dokumentation ind.

Se hvilke miljøcertificeringer og deklarationer, du kan finde i BygDok her.

Hjælp leverandøren

Nye produkter og løsninger kommer løbende til. Derfor vil BygDok være under konstant udvikling og på sigt blive det største samlede forum for dokumentation og viden om bæredygtigt byggeri.

Skulle man ikke finde den dokumentation, man ønsker, så kan man fremsende en automatisk mail til leverandøren, der angiver hvilken dokumentation, man efterspørger.